Als u een natuurstenen vloer laat aanleggen, zal de vloerlegger u – als het goed is – altijd op het hart drukken hoe belangrijk het onderhoud ervan is. Toch is vloeronderhoud niet iets waar u dagelijks aan denkt en meestal komt het pas na jaren een keer ter sprake. In dit artikel willen we u uitleggen waarom het toch belangrijk is om uw natuursteen vloer periodiek te onderhouden.
Waarom?
Met onderhoud voor uw natuurstenen vloer, houdt u de vloer langer mooi en zorgt u ervoor dat deze een leven lang meegaat. Na een tijdje gaat u op uw vloer gebruikssporen zien. Denk bijvoorbeeld aan zand of kleine steentjes onder onze schoenen; deze zorgen op termijn voor krasjes en kleine beschadigingen aan de beschermlaag van het natuursteen.
Daarnaast is het kostentechnisch interessant om de natuursteen vloer wekelijks van klein onderhoud te voorzien. Een nieuwe vloer laten leggen of natuursteenrenovatie is namelijk duurder dan het bijhouden van uw vloer; dit wilt u liever zo lang mogelijk uitstellen. Ook is de renovatie van een slecht onderhouden vloer duurder dan een goed onderhouden vloer, omdat er meer schade moet worden weggewerkt.
Hoe?
Zoals gezegd kunt u elke week klein onderhoud aan uw natuurstenen vloer zelf doen. Dit doet u door regelmatig te stofzuigen of een stofwisser over de vloer te halen.
Groter onderhoud aan natuurstenen vloeren vindt meestal plaats in drie stappen. Deze stappen kunt u zelf ondernemen, maar vanwege de complexiteit en vakkennis wordt het grootschalig onderhoud vaak uitbesteed.
Stap 1: bewerken
Wanneer uw vloer echt beschadigd is, dan is de eerste stap altijd het bewerken van uw vloer. Het kan zijn dat de vloer verzakt is of dat er iets zwaars op de steen is gevallen waardoor uw vloer beschadigd is. Voorafgaand aan de behandeling zullen dergelijke beschadigingen moeten worden weggewerkt, bijvoorbeeld door de vloer bij te slijpen.
Een beschadigde vloer betekent overigens niet dat u uw volledige vloer hoeft te vervangen. Reparatie of renovatie is vrijwel altijd gewoon mogelijk.
Stap 2: behandelen
Na het bewerken van de vloer volgt eigenlijk direct de behandeling ervan. De vloer is na bewerking namelijk nog erg zwak en mat en heeft zeker nog niet het gewenste eindresultaat. Dit wordt opgelost door de vloer te polijsten. Dit zorgt dat de toplaag van de steen harder wordt en zijn glans terug krijgt.
Om de glans en de vloer nog verder te versterken zou een kalkhoudende vloer gekristalliseerd kunnen worden. Ook kunnen we de vloer impregneren voor extra bescherming tegen vloeistoffen en vuil. U krijgt dan tegelijkertijd een matte of zijdeglans uitstraling.
Stap 3: schoon houden
Nadat de vloerrenovatie is gedaan, begint het wekelijks onderhoud weer opnieuw om de vloer schoon te houden. Vraag een specialist om tips voor het makkelijk en effectief schoon houden van uw vloer en pas altijd op met zure reinigingsmiddelen, omdat kalkhoudende vloeren hier niet tegen kunnen.
Meer informatie over het onderhouden van uw natuursteen vloer of het plannen van een natuursteenrenovatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder en voorzien u van vakkundig advies.