Wanneer u wel houdt van een traditionele houten vloer, maar wanneer u geen fan bent van een vloer met “simpele” houten planken, dan kunnen tapisvloeren wellicht uitermate geschikt voor u zijn. Tapisvloeren zijn zogenaamde patroonvloeren, die het beste omschreven kunnen worden als stijlvolle houten vloeren. De houten planken worden hierbij afgewerkt tot een groot oppervlak. Uw vloer lijkt daarmee op een houten tapijt. “Tapis” is tapijt in het Frans. En zo is de vloer (lees: cirkel) weer rond. Een andere bijzondere parket vloer is die met multiplank: een samengestelde plank, misschien beter bekend onder de noemer duoplank of meerlaags parket. In dit artikel gaan we dieper in op beide soorten van parket en geven wij antwoord op de vraag of hierbij vloerverwarming mogelijk is.
Traditioneel parket: tapisvloeren
Wanneer u gaat voor deze soort van parket, dient u vooraf twee keuzes te maken. De eerste keuze betreft het houtsoort. De tweede keuze heeft te maken met de manier waarop de vloer ingelegd gaat worden.
1. Welke houtsoort?
Wordt het eiken of een van de tropische hardhouten soorten? Als het aankomt op die laatste, heeft u de keuze uit Afzelia, kambala (ook wel iroko), merbau en jatoba. Deze warme harde houtsoorten zijn trouwens zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming. Ze houden de warmte namelijk zeer lang vast en veranderen niet snel van temperatuur. Dus om antwoord te geven op de vraag of bij traditioneel parket (tapisvloeren) vloerverwarming mogelijk is, is het antwoord: ja.
2. Welke manier van inleggen?
U kunt hierbij denken aan de visgraat, de dubbele visgraat, de Hongaarse punt, de (dubbele) band met bies of mozaïek. De tapisstroken zijn verkrijgbaar in verschillende lengte- en breedtematen, waaronder 6 millimeter en 8 millimeter. Deze stroken worden verlijmd en gespijkerd op spaanplaatbordjes, waarna het hout geschuurd en gevoegd wordt met vloeibaar hout. Hierdoor ontstaat er een egale vloer. Vervolgens wordt de gehele tapisvloer geschuurd en behandeld met een vloerolie, hardwax of lak. En het resultaat mag er zijn: een prachtig traditioneel (klassiek) parket zonder “simpele” houten planken.
Multiplank: duoplank of meerlaags parket
Multiplank vloeren bestaan uit diverse lagen: een massief houten bovenlaag of toplaag, vaak eiken, en een multiplex onderlaag. De bovenlaag is verlijmd op de onderlaag. Multiplank kan het beste omschreven worden als een massieve vloer. Afhankelijk van de dikte van de vloer, kunt u dit parket schuren net zo vaak als een massieve plank. Wanneer we kijken naar de voordelen van deze soort van parket, dan zien we dat het zorgt voor een goede isolatie en dat het nauwelijks werkt. Dit houdt in dat multiplank niet krimpt, maar ook niet uitzet. Dat heeft te maken met het feit dat de multiplex onderlaag kruislings verlijmd wordt. In het verlengde van krimpen en uitzetten (of beter: het gebrek daaraan), kunnen we ook stellen dat de massief houten bovenlaag warmtevast is. En daarmee is ook multiplank ideaal voor huizen met vloerverwarming.
Vloerverwarming en parket is dus mogelijk. En u heeft daarbij zelfs de keuze uit twee soorten van parket: traditioneel parket of multiplank. Bent u geïnteresseerd geraakt in een van beide soorten parket en bent u benieuwd wat wij voor u hierin kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden!