Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Floortec heeft heel wat projecten en klanten in het bestand waar we graag voor werken en waar we trots op zijn. Maar sommige opdrachten springen net wat meer in het oog dan andere projecten. Zo ook het project bij het Stadkantoor van Utrecht. Het Stadskantoor is voorzien van bamboevloeren, in totaal zo’n 10.000 m2 Moso bamboevloeren. Het Stadskantoor is inmiddels drie jaar oud. De vloeren worden veel belopen en moeten dus heel wat verduren. Na 3 jaar waren deze vloeren hard toe aan een opfrisbeurt. Floortec heeft onlangs dit onderhoud verricht. Dit heeft een mooi artikel in Parketblad opgeleverd! Hoe zag deze grondige renovatie eruit?

Project van 5 maanden

Floortec is via het schoonmaakbedrijf, dat het totale vloeronderhoud onder zich heeft, ingeschakeld voor het onderhoud van de bamboevloeren. Ralph en Tonneke de Kock – en hun personeel – zijn in juni 2017 gestart met dit project en zijn tot half november bezig geweest met het opschuren, reinigen en oliën van de bamboevloer. Floortec was al bekend bij de Gemeente Utrecht. Wij doen ook het onderhoud van het natuursteen in de lobby en op de openbare verdiepingen in het huidige Stadskantoor. Deze vloeren zijn als eerst aangepakt. De natuurstenen vloer is gereinigd en geïmpregneerd met een kleur verdiepend impregneermiddel. Dit was nog een lastig onderdeel op de verdiepingen omdat de tegels zwevend zijn gelegd. Dan is het zaak dat de vloer niet te nat wordt gemaakt. In totaal is er 5.500 m2 natuursteen door Floortec behandeld, waarna het bamboe aan de beurt was.

statdskantoor van Gemeente Utrecht

Onderhoud en renovatie van de bamboevloeren

Floortec werkte gemiddeld twee dagen per week aan de opdracht met twee teams van vier medewerkers. Omdat er doorgewerkt werd in het Stadskantoor en veel van de bamboevloeren op werkplekken zijn gelegd, moest er goed met de facilitaire dienst worden afgestemd wanneer welke plek werd gerenoveerd. De overlast van de renovatie moest uiteraard ook zo veel mogelijk beperkt worden. De Moso bamboevloeren liggen ook op de traverse gangen, in het restaurant en in publieke ruimten, zoals de gangen naar de toiletten en trouwzaal. Zelf zou Ralph de Kock van Floortec hebben gekozen voor een vloer die afgewerkt is met lak in plaats van olie. ‘’Schoonmaakbedrijven werken namelijk vaak vrij nat en lak houdt het vocht beter tegen zodat het niet via de naden onder de vloer komt.’’

Bamboevloer in stadskantoor

Hoe is de renovatie aangepakt?

De bamboevloeren zijn gerenoveerd met ROYL 2 componenten olie van RIGO Verf- fabriek. Juist omdat de medewerkers van Floortec tot volle tevredenheid werken met deze producten. De manier van werken luistert nauw. Allereerst wordt de vloer diep gereinigd met Clean S. Vervolgens moet de vloer een nacht drogen. Daarna wordt deze opgeschuurd met de opvallende, rechthoekige EXCENTR schuurmachine (korrel 80). De kanten worden behandeld met een kantenschuurder. Als het stof is verwijderd wordt met de eenschijfmachine de ROYL 2 componenten olie aangebracht (met een roller in de hoeken en langs de kanten). Dan is het, na het verwijderen van de overtollige olie, een kwestie van de vloer laten drogen. De vloeren op de lagere verdiepingen zijn met blowers in 12 uur gedroogd, de openbare ruimtes in 48 uur gedurende het weekend.

bamboevloer in stadskantoor van Gemeente Utrecht

Complexe renovatie

Al met al was het een uitdagende opdracht, maar wel één die past bij Floortec. Bovendien was er nog een complicerende factor. Tijdens de renovatie bleek er lekkage te zijn bij verschillende ramen. Sommige bamboevloerdelen raakte hierdoor beschadigd doordat vezels loslieten. De plankjes die zijn vervangen, zijn weer vastgemaakt met een MS Polymeer lijm. Helaas ging de vloer op sommige plekken wat bol staan door het hoge vochtgehalte. Toen is er besloten om de vloer plaatselijk te verwijderen en teneinde de ondervloer te laten drogen tot de vochtigheidsgraad tot een toelaatbaar niveau was afgenomen. Daarna is de vloer behandeld met een primer en geëgaliseerd, waarna er een nieuw stuk bamboevloer geplaatst is. Natuurlijk zo dat de overlast voor de medewerkers van het Stadskantoor tot een minimum is beperkt.

Wilt u advies over het onderhoud van uw houten of bamboevloer? Of heeft u andere vragen over vloerrenovatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.