De meest voorkomende oorzaak van kromgetrokken laminaat is wateroverlast. Lekkage, een ongelukje of veel vocht in een ruimte kunnen ervoor zorgen dat uw mooie laminaatvloer water opneemt en daardoor bol gaat staan. Betekent dit dat u dan meteen een hele nieuwe vloer moet aanschaffen? Niet altijd. Laat uw kromgetrokken laminaatvloer daarom altijd eerst beoordelen door een specialist. Wellicht is het mogelijk om de vloer te renoveren.
Waarom trekt het laminaat krom?
Laminaat bestaat uit verschillende lagen: een kunststof onderlaag, een laag die bestaat uit samengeperst hout (MDF of HDF), een decorlaag en een transparante afwerklaag. Deze laatste laag is vochtwerend, waardoor u een laminaatvloer gewoon kunt dweilen en een omgegooid glas water niet direct problemen oplevert. Het wordt echter een ander verhaal wanneer het vocht kans krijgt om in de tussenlaag te trekken. De houtvezels zullen het water opnemen waardoor ze uitzetten en het laminaat kromtrekt. In het ergste geval kan tevens de lijmlaag tussen de kern en de afwerklaag loslaten waardoor vlekken en oneffenheden ontstaan in het uiterlijk van de laminaatvloer. Daarnaast speelt ook de ondervloer een rol bij het al dan niet kromtrekken van laminaat. Een goede ondervloer voorkomt dat vocht en water van onderaf in uw laminaat kan trekken. Tot slot is er nog een derde veroorzaker van kromgetrokken laminaat, namelijk de mogelijkheid dat het laminaat niet op de juiste wijze gelegd is. Bijvoorbeeld door te weinig krimp- en uitzetruimte te creëren. Het laminaat laten leggen door een professional is daarom zeker aan te raden.
Eerste hulp bij waterschade aan uw laminaat
Zodra u merkt dat uw laminaat nat is, is het zaak om het water of de vloeistof zo snel mogelijk te verwijderen en de oorzaak te achterhalen. Zo kan er van bovenaf water op de vloer terechtgekomen zijn, maar het is ook mogelijk dat een kapotte vaatwasser, wasmachine of leiding waterschade van onderaf veroorzaakt. Ook vocht kan zorgen voor het kromtrekken van uw laminaat. Om herhaling te voorkomen is het dus cruciaal dat u eerst de oorzaak verhelpt, voordat u aan de slag gaat met het repareren of laten renoveren van een vloer. Anders is het letterlijk dweilen met de kraan open. Vervolgens moet u ervoor zorgen dat het overtollige vocht kan verdampen. Zet de (vloer)verwarming een standje hoger en plaats eventueel een luchtontvochtiger, vochtvreters en/of een ventilator. Is er sprake van water onder de laminaatvloer? Dan is het van belang dat ook dit verwijderd en gedroogd wordt. Kliklaminaat kunt u soms voorzichtig zelf loshalen om zo de ondervloer en de laminaatdelen te laten drogen. Als de vloerdelen aan elkaar gelijmd zijn, dan kunt u sowieso het beste een specialist inschakelen, omdat er speciaal gereedschap nodig is om het laminaat los te halen.
Kromgetrokken laminaat: wat kan een specialist voor u betekenen?
Wanneer uw laminaat is kromgetrokken door een externe oorzaak, is het altijd verstandig om foto’s te maken en een vloerspecialist in te schakelen. Dit in verband met het verhalen van de schade bij de verzekering. Een specialist kan tijdens een vloerinspectie beoordelen of de laminaatvloer nog te renoveren is of dat er toch niets anders opzit dan de vloer geheel of gedeeltelijk te vervangen. Daarbij houdt hij of zij ook rekening met eventuele schade aan de ondervloer. Betreft de schade maar een klein deel van de vloer en zijn er geen zichtbare bobbels of oneffenheden? Vaak kunnen de laminaatdelen dan nog prima hersteld worden. Bij een groter oppervlak en bij zichtbare schade, kan een gedeelte van de vloer vervangen worden. Mits de laminaatvloer uiteraard nog leverbaar is. Is dit niet het geval, dan zult u toch voor een nieuwe vloer moeten kiezen.
Heeft u last van kromgetrokken laminaat en wilt u graag een vloerinspectie laten uitvoeren door één van onze specialisten? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen en maken een afspraak voor inspectie met u.