[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.4.2″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ custom_padding=”3px|||||”]
Met het kristalliseren van natuursteen zoals marmer worden de aanwezige mineralen in uw marmer geactiveerd. Het marmer wordt gesprayd met een remineraliseer vloeistof en vervolgens licht gepolijst. Op deze wijze wordt de oude toplaag vernieuwd. Dit gebeurt echter op microniveau. Het afschuren van de toplaag is daarom niet waarneembaar. In dit artikel leggen wij uit wat er allemaal komt kijken bij het kristalliseren van marmer.
Waarom marmer kristalliseren?
Marmer kristalliseren kan meerdere redenen hebben. Vaak wordt het kristalliseren van marmer toegepast om een nieuwe vloer af te werken. Ook kan het gebruikt worden om een oude vloer een opknapbeurt te geven. Dit gebeurt vaak alleen bij de hoogwaardige soorten marmer zoals Laperto en Travertin. Wanneer marmer door slijtage mat of dof is geworden gebruikt men deze techniek. Het resultaat is vervolgens dat de slijtage minder waarneembaar is en u wederom een glanzende vloer hebt.
Waar zorgt kristalliseren nog meer voor bij een nieuwe vloer?
Wanneer de vloer gekristalliseerd wordt zorgt dit ook voor verdichting van het vloeroppervlak. Op deze manier wordt de vloer daarna minder vlek- en vuilgevoelig en wordt eventuele nieuwe slijtage vertraagd. Naast dat het oppervlak verdicht verhardt het ook, dit zorgt voor een meer krasbestendige vloer waardoor het geheel een hogere glans heeft en een betere uitstraling geeft
Bestaande vloeren natuursteen
Met behulp van kristalliseren wordt uw dof geworden vloer dus weer op glansgebracht. Mate van glans hangt af van hoe de oppervlaktebewerking in eerste instantie gelopen is en in hoeverre de vloer natuurlijk versleten is. Scheuren, diepere krassen en flinke oneffenheden blijven altijd zichtbaar. Kleinere beschadigingen kunnen redelijk goed verholpen worden met kristalliseren. Wanneer u de vloer wilt kristalliseren zitten hier wel een paar voorwaarden aan waar uw vloer aan dient te voldoen.
- De vloer dient egaal te zijn, opstaande of dieper gelegen oneffenheden in het natuursteen gaan niet de juiste reactie aan met het kristallisatiepoeder en deze plekjes blijven dan ook doffer.
- Het natuursteen moet een hoge kalkwaarde hebben, anders wordt met kristalliseren niet het gewenste resultaat behaald.
- De oorspronkelijke oppervlaktebewerking moet goed worden bekeken, heeft de vloer bijvoorbeeld een verzoet of gepolijst niveau.
Hoe vaak dient u een marmeren vloer te kristalliseren?
Dit hangt van een aantal factoren af. Kristalliseren van natuursteen is een typerende onderhoudsdienst en is niet te vergelijken met polijsten of schuren. Het heeft vooral te maken met hoe vaak de vloer belopen wordt. Om dit beter uit te kunnen leggen gebruiken we een praktijkvoorbeeld:
-In een woonhuis met 4 bewoners wordt de vloer dagelijks belopen, maar niet zeer intensief. Het volstaat in dit geval om 2 keer per jaar de vloer te laten onderhouden omdat de belopingsgraad relatief laag is.
-Een klein tot middelgroot bedrijfspand met dagelijks tientallen tot enkele honderden bezoekers per dag. De vloer wordt dus relatief zwaar belast en zal sneller slijten. De hoeveelheid benodigde onderhoudsbeurten neemt drastisch toe. In dit geval is het verstandig om samen met een specialist te kijken naar een alternatief meerjarig onderhoudsplan.
Zoals u ziet heeft het laten kristalliseren van uw marmeren vloer veel voordelen en kan het bijdragen aan een sterke verbetering van de staat van uw vloer. Mocht u geïnteresseerd zijn en op zoek zijn naar een professionele partij die u hierbij van dienst kan zijn, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]