Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Wat is hij prachtig hè, uw nieuwe houten vloer? Natuurlijk wilt u die zo lang mogelijk mooi houden. Het is daarom van belang het hout goed te onderhouden. Het onderhoud kan nog wel eens afhankelijk zijn van de houtsoort, aangezien het ene type gevoeliger is voor beschadigingen dan het andere. Maar op een aantal zaken kan altijd gelet worden bij het schoonmaken van elke houten vloer, om de levensduur te verlengen. Wij als vloerspecialist geven je 3 algemene tips voor het reinigen van houten vloeren. 

1. Voorkom vuil

Allereerst: regelmatig vuil van een vloer verwijderen is natuurlijk hartstikke goed, maar nog beter zou het zijn als uw vloer zo min mogelijk vies wordt. Dit kunt u bereiken door een deurmat neer te leggen bij de ingang van de ruimte. Zo’n mat vangt naast vuil ook vocht van schoenen op (om oneffenheden in het hout te voorkomen). Of u kunt een stapje verder gaan en uw schoenen steeds uittrekken voordat u binnenkomt. Het is bekend dat voorkomen beter is dan genezen, en een houten vloer reinigen kost u op deze manier nauwelijks werk.

Houten vloer reinigen tips

2. Bezem dagelijks en dweil wekelijks om uw houten vloer te reinigen

Om krasjes te voorkomen, verwijdert u het best dagelijks vuil van de vloer met een zachte bezem of microvezeldoek. Stofzuigen doet u beter niet elke dag; één keer per week is voldoende. Na het stofzuigen kunt u de vloer dweilen met een mild schoonmaakmiddel. Gebruik dus geen bleek, ammoniak of allesreiniger, maar een speciaal schoonmaakmiddel dat bestemd is voor uw vloer. Dweil de vloer met de houtnerf mee en maak het niet te nat. Te veel water kan de vloer namelijk beschadigen en kan de planken doen kromtrekken. Laat na afloop de vloer goed drogen voordat u er weer overheen loopt.

3. Verwijder vocht direct

Heeft u water of ander vocht gemorst? Water en hout zijn geen goede combinatie, dus verwijder dit zo snel mogelijk van de vloer om te voorkomen dat er vlekken in het hout ontstaan. Een geoliede vloer is hier overigens gevoeliger voor dan een gelakte houten vloer. Ook vet, bijvoorbeeld in de keuken, kunt u het best gelijk met een vochtige doek en reinigingsmiddel wegboenen. Hoe beter u zorgdraagt voor het hout, hoe kleiner de kans dat u de houten vloer renoveren moet.

Heeft u nog vragen over het reinigen van uw houten vloer? Neem gerust contact op met onze vloerspecialisten. Floortec staat voor u klaar.