Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Wanneer u een mooie, houten parketvloer heeft, is het belangrijk om deze vloer goed te onderhouden. Zo behoudt u de klassieke uitstraling en klasse zo lang mogelijk. Maar wat moet u precies allemaal doen om een parketvloer mooi te houden? En met welke frequentie moet u de vloer schoonmaken en onderhouden? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen, zodat u dagelijks optimaal kunt genieten van de vloer onder uw voeten.

Beschermlaag

Om de vloer in eerste instantie optimaal te beschermen tegen vuil en beschadigingen, is het aanbrengen van een beschermlaag van groot belang. Breng dus nadat de vloer is gelegd een laag lak, wax of olie aan ter bescherming van het hout. Deze beschermende producten hebben allen een verschillende invloed op het uiterlijk van de vloer. Zo geeft vloerolie een matte uitstraling en heeft lak een meer glanzend uiterlijk.

Schoonmaak

Stofzuigen

Zand of kleine steentjes zorgen gemakkelijk voor krassen op parketvloeren. Probeer dus zo goed en kwaad als het gaat te voorkomen dat u zand in huis krijgt. Aangezien het volledig voorkomen van zandkorrels in huis eigenlijk onbegonnen werk is, is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen. Zo is het aan te raden om twee keer per week, maar in ieder geval wekelijks, te stofzuigen om zand en ander vuil te verwijderen.

parket

Dweilen met parketreinigingsmiddel

Naast het stofzuigen is het ook aan te bevelen om de parketvloer te dweilen met een speciaal parketreinigingsmiddel. Het is verstandig om een vloerspecialist te raadplegen voor de juiste soort schoonmaakmiddel voor uw vloer. Daarnaast is het aan te raden om de reactie van de vloer op het parketreinigingsmiddel eerst op een onopvallende plek te testen voordat u de gehele vloer hiermee reinigt.

De frequentie van het dweilen kan iets lager liggen dan de frequentie waarmee u stofzuigt. Wanneer u bijvoorbeeld wekelijks stofzuigt, is het advies om de vloer tweewekelijks te dweilen na het stofzuigen. Dit kunt u het best doen met een klam vochtige dweil met warm water en het door een specialist aanbevolen schoonmaakmiddel. Een belangrijk aandachtspunt bij het dweilen is de hoeveelheid water die gebruikt wordt. Een houten vloer is namelijk niet bestand tegen overmatig watergebruik.

Zorg dus allereerst voor een goede beschermlaag voor uw vloer. Stofzuig regelmatig en wissel dit af met een grote schoonmaakbeurt, waarbij u zowel stofzuigt als dweilt met een parketreinigingsmiddel.

Heeft u vragen over het onderhoud van een parketvloer of wilt u een offerte bij ons aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.