Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

U heeft een mooie natuurstenen vloer. Natuurlijk wilt u die zo lang mogelijk mooi houden. En dat is ook heel goed mogelijk. Een natuurstenen vloer is duurzaam, sterk en onderhoudsvriendelijk. Maar het is wel van belang dat u de juiste middelen gebruikt om uw natuurstenen vloer te onderhouden. En dat u deze middelen op de juiste manier gebruikt. Daarmee behoudt uw vloer de door u gewenste uitstraling. Lees hieronder hoe u dit onderhouden het best kunt doen.

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een verzamelnaam voor diverse steensoorten die uit de natuur komen en verwerkt zijn tot vloer. Iedere natuursteensoort heeft zo zijn eigen eigenschappen wat betreft uitstraling en structuur. Voor het onderhoud gelden basisregels. Net als dat u wollen kleren niet op 90 graden moet wassen, zijn er ook voor het onderhoud van natuursteen een aantal dingen waarmee u rekening moet houden.

Houd uw vloer schoon

De vloer schoon houden lijkt een open deur maar is wel erg belangrijk. Er komt dagelijks een flinke hoeveelheid vuil, stof en zand binnen. Zichtbaar en onzichtbaar. Veeg of stofzuig de vloer minimaal drie keer per week. Daarmee voorkomt u dat dit op de vloer blijft liggen. Dit kan voor slijtage zorgen doordat deze stoffen schuren op uw vloer. Ook het dragen van schoenen kan er voor zorgen dat vuil sneller dieper in uw vloer terechtkomt of eerder schuurt.

Niet te veel water gebruiken

Als u de vloer schoonmaakt met een dweil of doek is het van belang dat u de vloer niet te vochtig maakt. Het natuursteen kan reageren op een te grote hoeveelheid vocht. Uw vloer beschadigt daardoor en dat is zonde. In natuursteen zitten vaak toch kleine holtes. Ook waar de vloer overgaat in de plint kan vocht komen. Voor u de vloer nat schoonmaakt is het aan te raden dat u eerst stofzuigt. Maak na het dweilen uw vloer altijd droog met een schone en zachte doek.

Klein stukje eerst

Zorg voor de juiste schoonmaakmiddelen. Behandel uw vloer nooit met een combinatie van reinigingsartikelen. De chemische reactie die kan optreden van het door elkaar gebruiken van deze middelen kan uw vloer aantasten. Een hele handige tip is om te beginnen met een deel van de natuurstenen vloer dat uit het zicht ligt. Een foutje heeft dan nog geen grote gevolgen.

Klein onderhoud zelf, groot onderhoud uitbesteden

Natuursteen onderhouden doet u zelf aan de hand van bovenstaande tips. Maar wat als uw vloer er al langer ligt en er toch kleine beschadigingen hebben opgetreden. Dan is het nodig om het natuursteen onderhoud groter aan te pakken en dit door een specialist te laten uitvoeren. De beschermlaag van uw vloer kan namelijk aangetast zijn. Laat uw vloer dan ook tijdig impregneren, polijsten of kristalliseren voor het beste resultaat. Ook natuursteen renoveren is nooit een slecht idee. Na deze grote onderhoudsbeurt kunt u het onderhoud uiteraard weer zelf doen.

Heeft u vragen over het onderhoud van uw natuurstenen vloer? Of wilt u meer informatie over welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn? Neem gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van persoonlijk advies!