Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Een houten vloer is tijdloos en straalt warmte, klasse en sfeer uit. Het schoonmaken van zo’n parketvloer is echter een belangrijk aandachtspunt om de vloer voor een langere periode mooi te houden. Aangezien het gebruik van veel water geen positieve invloed heeft op het uiterlijk van het hout, dient het hout op andere manieren onderhouden en schoongemaakt te worden. In dit artikel beschrijven we handige tips om uw houten vloer te reinigen, zodat hij zo lang mogelijk mooi blijft.

 

Lak, wax of olie

Om de vloer mooi te houden is het allereerst belangrijk om een beschermlaag van lak, wax of olie aan te brengen. Deze beschermlagen hebben allen verschillende effecten op het hout. De keuze voor een van de drie beschermlagen is dus geheel afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Zo geeft vloerolie een matte, natuurlijke uitstraling, en is lak een beschermlaag die verkrijgbaar is van mat tot glans. Wax wordt eigenlijk alleen gebruikt in combinatie met vloerolie, maar geeft in plaats van een matte, juist een zijdeglans look aan de houten vloer.

Vermijd zand in huis

Zandkorrels zijn scherp en kunnen daardoor funest zijn voor parketvloeren. Zand werkt namelijk als schuurpapier; er kunnen gemakkelijk krassen mee gemaakt worden. Het is dus belangrijk om zand zo veel mogelijk buitenshuis te houden. Zandkorrels op de vloer kunnen natuurlijk niet volledig voorkomen worden, daarom wordt het aanbevolen om regelmatig te stofzuigen.

Dweil met parketreinigingsmiddel

Als de beschermlaag na het leggen van de vloer is aangebracht, is het dus belangrijk om regelmatig te stofzuigen. Daarnaast is het verstandig om vervolgens met een klam vochtige, mop met warm water en parketreinigingsmiddel het overige vuil schoon te maken, waardoor de vloer er netjes en schoon uitziet, en optimaal beschermd is. Het is met name belangrijk dat er niet te veel water wordt gebruikt bij het schoonmaken van een houten vloer. Vraag het juiste parketreinigingsmiddel voor uw vloer aan een vloerspecialist. Bij twijfel over een schoonmaakmiddel is het raadzaam om eerst een stukje vloer dat uit het zicht ligt schoon te maken, om vervolgens te kijken wat hiervan het resultaat is. Levert dit geen problemen op? Dan kunt u vervolgens de hele vloer schoonmaken.

Kortom, als uw klassieke houten vloer goed beschermd is en tussentijds goed onderhouden wordt, kunt u optimaal blijven genieten van de warme, gezellige en natuurlijke sfeer die de houten vloer uitstraalt!

houten vloer reinigen

Wilt u meer informatie over het reinigen van een houten vloer? Neem dan gerust contact met ons op via de website of bel gratis naar 0800-3566783.