[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]
Een natuursteen vloer geeft het huis een authentieke, natuurlijke sfeer. Er zijn diverse soorten natuursteen, die elk weer hun eigen, unieke kenmerken hebben. Per steensoort kan vervolgens een keuze worden gemaakt uit de verschillende mogelijkheden om de vloer af te werken. Zo kan de vloer gepolijst(glanzend), gezoet(mat) of getrommeld(rustiek) worden. In dit artikel zetten we 5 ideeën voor je op een rijtje.
1. Kalksteen – Veelzijdig
Kalksteen is een lichtgekleurde, veelzijdige steensoort. Het unieke kenmerk van deze steensoort is het feit dat er gefossiliseerde schelpjes en plantjes in verwerkt zitten. Kalksteen is veelzijdig aangezien het verschillende uiterlijke kenmerken heeft: bont of juist egaal, geaderd of niet en met uiteenlopende structuurnuances. Een kalkstenen vloer kan dus diverse looks hebben. Bij een kalkstenen vloer dient er wel voorzichtig te worden omgegaan met zuren aangezien deze soort steen kan namelijk oplossen wanneer het in contact komt met zuren.
2. Marmer – Chique
Marmer is een gekristalliseerd kalksteen en een harde, compacte steensoort. Door marmer te polijsten, krijgt het zijn welbekende glans. Gepolijst marmer is echter erg gevoelig voor krassen, waardoor marmeren vloeren doorgaans gezoet worden afgewerkt. In verhouding tot andere steensoorten is marmer relatief duur, waardoor het een chique uitstraling aan een huis geeft. Aangezien marmer uit kalksteen bestaat, is ook deze steensoort niet bestand tegen zuren.
3. Graniet – Strak
Door de wijze van het ontstaan van graniet, onder grote druk in de diepere aardlagen, is het één van de meest slijtvaste en harde steensoorten. Graniet heeft een enorme diversiteit aan tinten. Deze steensoort wordt met name gebruikt als aanrechtblad door de goede weerstand tegen vuil. Granieten vloeren worden minder vaak in gebruik genomen, mede omdat graniet relatief koud aanvoelt.
4. Splijtsteen – Ruw
Leisteen en kwartsiet behoren tot de splijtstenen. De voornaamste eigenschap van deze steensoort is het gelaagde, ruwe uiterlijk. Door het ruwe uiterlijk is een getrommelde afwerking de meest voor de hand liggende optie, gezien het rustieke effect dat hiermee gecreëerd wordt. Leisteen is relatief donker ten opzichte van kwartsiet. Zo is leisteen vaak donkergroen, grijs of zwart. Kwartsiet daarentegen is crèmekleurig, roodachtig of geel.
5. Hardsteen – Nostalgisch
Hardsteen is net als marmer een erg compacte steensoort en heeft vaak een romantische uitstraling. De kleur van hardsteen is variërend tussen lichtblauw en donkergrijs in. De steensoort kan er op veel verschillende manieren uitzien, afhankelijk van de herkomst ervan. Deze herkomst bepaalt tevens de prijs van de steen, die dus variabel is.
Natuursteen kan naast vloeren ook goed gebruikt worden voor aanrechtbladen, vensterbanken, schouwen en dorpels. Uiteraard kunnen ook leuke combinaties worden gemaakt met verschillende steensoorten, zoals een granieten aanrechtblad in combinatie met een leistenen vloer.
Meer informatie over een natuursteen vloer in uw huis of het onderhoud daarvan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder en voorzien u van vakkundig advies.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]