Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Een eiken vloer is stevig, stijlvol en tijdloos. Heeft u een eiken vloer of wilt u een eiken vloer aanschaffen? Dan is het belangrijk om te weten hoe u de vloer het best kunt reinigen en onderhouden. Om u op weg te helpen hebben we in dit artikel 4 handige tips onder elkaar gezet om uw eiken vloer zo lang mogelijk mooi te houden.

Tip 1: Dweil uw vloer, maar maak het niet te nat

Net als andere vloeren, wordt ook een eiken vloer zo nu en dan gedweild. Wanneer u uw eiken vloer dweilt, is het belangrijk om niet te veel water te gebruiken. Wanneer de vloer te nat wordt, kunnen er namelijk bollingen en vlekken ontstaan. Extra tip: voeg een beetje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de dweil niet te vochtig. De speciale zeep beschermt uw vloer tegen het water: wanneer het water verdampt blijft de beschermende zeep achter. Wij adviseren u om uw eiken vloer twee keer in de maand te dweilen met natuurzeep.

Tip 2: Behandel uw vloer met olie

Wanneer u een eiken vloer aanschaft, is deze al geolied. De olie beschermt de vloer tegen vuil en vocht en kan indien gewenst ook een kleur aan de vloer geven. In dat geval is er een kleurpigment toegevoegd aan de olie. Om de vloer zo mooi mogelijk te houden en te blijven beschermen heeft de olie onderhoud nodig.

De masterolie moet minimaal één keer in het jaar worden aangesterkt met onderhoudsolie. Wordt de vloer intensiever gebruikt omdat u bijvoorbeeld huisdieren of kinderen heeft? Dan kan het zo zijn dat de olie twee keer in het jaar aangesterkt moet worden. Om de olie te kunnen onderhouden is het belangrijk om eerst het vuil te verwijderen door een reiniger te gebruiken. Vervolgens kunt u de onderhoudsolie aanbrengen. Goed om te onthouden: een olie met kleurpigment moet van tevoren goed geschud worden. Breng de olie dun aan met speciale pads of een katoenen doek. Na het aanbrengen moet de vloer minimaal vier uur drogen.

Tip 3: Vermijd zand door te stofzuigen

Vuil en zand zijn de grootste vijanden van eiken vloeren. De zandkorrels schuren tegen de vloer en kunnen al snel krasjes veroorzaken. Het is daarom belangrijk om vaak te stofzuigen en de vloer zo schoon mogelijk te houden. Wilt u uw vloer extra beschermen? Dan kunt u ervoor kiezen om geen schoenen te dragen in huis.

Tip 4: Gebruik een deurmat

Nog een tip voor het vermijden van vuil en zand op de vloer: gebruik een deurmat! Door een deurmat te gebruiken, maakt u de kans dat er zandkorrels terechtkomen op de vloer nog kleiner. Zo worden er minder krasjes veroorzaakt, hoeft u minder snel onderhoudsolie te gebruiken en gaat uw vloer langer mee. Is er alsnog schade ontstaan die u niet zelf kunt behandelen/repareren of wilt u het reinigen en onderhouden van de eiken vloer liever uitbesteden? Dan helpen wij u graag verder.

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel of over één van onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.