Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Met een houten vloer in huis kies je voor de warme uitstraling van een echt natuurproduct. Voor veel mensen staat een houten vloer gelijk aan luxe en comfort. Het kan echter gebeuren dat de houten vloer van uw dromen er niet meer zo mooi bij ligt als u zou willen. Natuurlijk is bij een houten vloer onderhoud belangrijk, maar soms zijn er sterkere maatregelen nodig; bijvoorbeeld wanneer u een woning koopt met een slecht onderhouden vloer erin. Of de kleur van de vloer staat u niet aan en u hem het liefst in een andere kleur zou willen verven. Er zijn verschillende opties mogelijk om uw houten vloer eens grondig aan te pakken.

1. Olie

Allereerst is het mogelijk om een vloer in de olie te zetten. Bij een houten vloer is oliën zelfs plaatselijk mogelijk. Handig, want dan hoeft u niet te schuiven met kasten en andere meubelen. Bovendien is het hierdoor eenvoudig om snel in te grijpen bij een beschadiging. Het is de bedoeling dat er precies zoveel olie wordt gebruikt dat de vloer een matte en natuurlijke uitstraling krijgt. Is het resultaat een glanzende laag? Dan is er te veel olie gebruikt. Het is bovendien mogelijk om de olie een kleurtje te geven, zodat de kleur van de vloer anders wordt. Vooral bij eiken vloeren is dat een veelgebruikte methode.

2. Lak

Het lakken van uw houten vloer behoort ook tot de mogelijkheden. Dat kan met 1- of 2-componenten lak en verschillende maten van glans. Ook bestaat er lak die de vloer juist uitbleekt; zeker bij eiken vloeren is dat een erg mooie optie. Het resultaat is namelijk een natuurlijke en bijzonder matte uitstraling van de vloer. Het voordeel van een gelakte vloer is dat deze eenvoudig te onderhouden is. Meer dan stofzuigen en af en toe dweilen is niet nodig. Het nadeel is dat een gelakte vloer niet plaatselijk bijgewerkt kan worden. Ontstaan er ergens krassen of lelijke plekken, dan is daar dus niet zo makkelijk iets aan te doen als bij een geoliede vloer.

3. Wax

Tot slot is het ook mogelijk om een houten vloer te waxen. Vooral bij tropisch hardhout is dit een uitstekende optie. In feite wordt de houten vloer eerst in de olie gezet en daarna gelijk behandeld met een was die in de vloer wordt gepoetst. Het resultaat is een zijdeglans: matter dan lak en glanzender dan olie. De onderhoudsfrequentie is wel een stuk hoger dan bij de andere opties, maar de bescherming is niettemin hoog.

Kortom, er zijn een hoop opties om uit te kiezen als u uw houten vloer wilt bewerken. Houd er wel rekening mee dat als u ervoor kiest de vloer te oliën, te lakken of te waxen, de vloer altijd eerst geschuurd moet worden. Meer weten over de diverse mogelijkheden bij het bewerken van uw houten vloer? Neem eens contact op om te ontdekken welke mogelijkheden er voor uw woning zijn.