Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Bij een parketvloer is het onderhoud een belangrijk aandachtspunt. Bent u over het algemeen handig met klussen in huis en beschikt u over een vaste hand? Dan kunt u overwegen om het parket zelf te schuren. Maar voelt u zich hier niet prettig bij, dan kunt u besluiten om deze klus uit te besteden. We vertellen u er in dit artikel graag meer over.

Noodzaak schuren

Parket laten schuren gebeurt meestal na ongeveer tien tot vijftien jaar. Na enkele jaren intensief gebruik zullen er slijtage plekken ontstaan. Merendeel komt dit voor op looppaden, bij de ingang van de ruimte en bij stoelen. Het schuren en behandelen van uw parketvloer is een vak op zich. Zonder de juiste materialen en kennis is dit daarom een taak voor de vakman. Maar het is mogelijk om dit zelf te doen. Er zijn genoeg mensen die dit leuk vinden of graag de kosten willen besparen.

Zelf een parketvloer schuren

Om ervoor te zorgen dat uw parketvloer weer netjes wordt, moet deze geschuurd worden. Bij het schuren van de parketvloer dient u de toplaag te verwijderen, zodat er weer een nieuwe “mooie” laag bovenkomt. De vloer is eenvoudig te schuren met een schuurmachine. Er kan gekozen worden om de vloer grof te schuren (bij ernstige beschadigingen) of juist fijn (bij kleine krasjes). Let op! Schuur de vloer niet te vaak, hiervan wordt deze namelijk dunner.

Zelf zorgen voor afwerking van de vloer

Na het schuren van de vloer is het belangrijk om de nodige nazorg aan uw parket te leveren. Dit kunt u doen door de vloer te voorzien met de daarvoor bestemde beschermingsmiddelen. Deze verharden de toplaag van de vloer en beschermen deze tegen schadelijke invloeden als vocht, zand en ander vuil. De middelen zijn eenvoudig te verkrijgen bij een vloerspecialist en kunnen eenvoudig aangebracht worden. Het uitvoeren van deze behandelingen komen de levensduur van uw parket zeer ten goede!

Schuren parketvloer uitbesteden

Klinkt bovenstaande voor u toch niet zo simpel? Dan kunt u de werkzaamheden ook prima uitbesteden. Wanneer u een specialist inschakelt zal deze ervoor zorgen dat uw vloer stofvrij wordt geschuurd. Het laten schuren wordt  in diverse stappen gedaan. Van grof naar fijn. Het aantal fasen is afhankelijk van de beschadigingen in de vloer, de te verwijderen beschermlagen en de gewenste nieuwe afwerking. Een te lakken vloer dient fijner geschuurd te worden dan een met olie te behandelen vloer.

Afwerking van de vloer door specialist

Na het schuren wordt de gekozen afwerking aangebracht. Als u voor lakken heeft gekozen worden er meerdere laklagen aangebracht. Voor het aanbrengen van de laatste laklaag wordt de vloer nog eenmaal gepolijst. Alle houtvezels die door het gebruik van een lak zijn op komen te staan worden licht afgeschuurd. De laatste laklaag vloeit nu mooi uit en geeft een egale uitstraling. Indien u voor een vloerolie of hardwax olie hebt gekozen dan dient dit na het aanbrengen 24-36 uur te drogen. Deze droogtijd in acht nemen is van belang om een olie goed uit te laten harden. U dient de vloer 2 weken niet te reinigen met water.

Heeft u een keuze kunnen maken? Of ziet u juist door de bomen het bos niet meer? We geven graag vrijblijvend advies.