Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Wanneer uw parketvloer slijtplekken, zwarte plekken van het vocht, krassen of andere oneffenheden laat zien, is het aan te raden om een nieuwe beschermlaag aan uw houten vloer aan te brengen. Als u deze beschadigingen te loops laat en te lang wacht met het aanbrengen van zo’n beschermlaag, bent u verder van huis. De kosten kunnen namelijk hoop oplopen en de levensduur van uw vloer gaat aanzienlijk achteruit, omdat deze zwaarder geschuurd moet worden. Voorafgaand aan het aanbrengen van zo’n nieuwe beschermlaag, dient uw houten vloer wel geheel kaal en stofvrij geschuurd te worden. In dit artikel bespreken wij 3 tips voor het zelf schuren van parket

1. Bereid de ruimte voor

Een van onze eerste tips is: bereid de ruimte waarin het schuren plaats gaat vinden, voor. Het schuren veroorzaakt namelijk veel stof. U doet er dan ook goed aan om de ramen open te zetten en alle objecten die vuil kunnen worden (bijvoorbeeld meubels) uit de ruimte te verwijderen of deze met afdekfolie of een doek te bedekken.

2. Spijkers, spijkergaatjes en v-naden

Onze volgende tip heeft te maken met spijkers, spijkergaatjes en v-naden. Voorafgaand aan het zelf parket schuren, dient u uitstekende spijkers met behulp van een drevel minimaal 3 millimeter diep het hout in te slaan. Zo voorkomt u dat de schuurmachine beschadigd raakt. Alle spijkergaatjes dienen na het schuren van de vloer gevuld te worden. U komt deze spijkers of pins overigens tegen indien uw parketvloer hiermee op een ondervloer bevestigd is. Verder is het aan te raden om spijkers die geen grip meer hebben te vervangen door nieuwe, langere spijkers of schroeven. Voor het verwijderen van oude spijkers kunt u een spijkertrekker gebruiken. Wanneer duoplanken of massieve planken zogenaamde v-naden hebben, dan dienen deze te worden gefreesd. Gebeurt dit niet, dan zullen vuil en oude afwerklagen zichtbaar blijvend onder de nieuwe laklagen.

3. Schuur in diverse stappen

Onze laatste tip voor wat betreft het zelf parket schuren, is: schuur in diverse stappen. Schuur daarbij van grof naar fijn. Het aantal stappen (of fasen) is afhankelijk van de beschadigingen aan uw parketvloer, de te verwijderen beschermlagen en de gewenste nieuwe afwerking. Zo dient een met olie te behandelen vloer minder fijn te worden geschuurd dan een te lakken vloer. Gebruik voor de eerste schuurbeurt grof schuurpapier of schuurlinnen (korrelgrootte 24 of 40) en schuur de volledige vloer in diagonale richting. Zuig vervolgens al het stof op met een stofzuiger op. Gebruik voor de volgende schuurbeurt – op dezelfde wijze – middelgroot schuurpapier (korrelgrootte 60) en voor de laatste schuurbeurt fijn schuurpapier (korrelgrootte 100). Waar u voor het schuren van een parketvloer vanzelfsprekend een voor parket ontworpen schuurmachine gebruikt, kunt u voor de kanten een kantschuurmachine gebruiken.

Wilt u meer weten of het schuren van parket of bent u geïnteresseerd geraakt in onze mogelijkheden om uw parketvloer te láten schuren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!