Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Vlekken in uw laminaat zijn niet alleen een doorn in het oog: ze kunnen serieuze schade toebrengen aan uw laminaatvloer. Het is dan ook zaak om vuil en vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe doet u dat zonder slijtage aan de vloer te veroorzaken? U leest het in dit artikel.

Zo kunt u veel voorkomende vlekken verwijderen uit laminaat

Voor dat u aan de slag gaat met het verwijderen van vlekken uit uw laminaat, is het belangrijk om vast te stellen om welk soort vlek het gaat. Veelvoorkomende vlekken, zoals stof of modder, zijn eenvoudiger te verwijderen dan lastige vlekken, zoals bijtende plekken. Toch is het erg belangrijk om ook oppervlakkige vlekken, zoals vuil, zo snel mogelijk te verwijderen. Veelvoorkomende vlekken zijn de aartsvijand van iedere laminaat vloer en kunnen onherstelbare schade aanrichten. Zo kan zand dat mee naar binnen komt onder de schoenen zich nestelen in uw laminaat en voor een schurend effect zorgen tussen de vloer en uw schoenen. Als u dit vuil niet direct verwijdert, schuurt de toplaag van uw laminaat steeds een stukje verder af. Om dit te voorkomen kunt u het beste iedere dag oppervlakkig vuil van uw laminaat vloer verwijderen met een zachte doek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Swiffer. Een vochtige handdoek of dweil is het beste middel om een laminaat vloer te reinigen en zo zand en andere grove vuilsoorten te verwijderen. Een tip: blijf de handdoek of dweil in dezelfde richting bewegen en begin langs het kader van het gebied dat u schoon wilt maken. Maak daarna een S-beweging over de oppervlakte, zodat er geen zand of vuil achter kan blijven. Let er hierbij overigens wel op dat de handdoek of dweil niet té nat is. Dit kan ervoor zorgen dat er te veel vocht aan uw laminaat afgegeven worden en ook dat is schadelijk voor uw vloer.

Tips om hardnekkige en doffe vlekken uit laminaat te verwijderen

Een heel ander soort vlekken, zijn hardnekkige vlekken die veroorzaakt worden door bijtende middelen. Dit soort vlekken zijn moeilijk te verwijderen uit uw laminaat en kunnen, bij gebruik van een verkeerd vlekmiddel, ook doffe vlekken in het laminaat veroorzaken. Doffe plekken die niet worden veroorzaakt door slijtage, kunt u in de meeste gevallen verwijderen met behulp van een beetje spiritus, wasbenzine of aceton. De volgende vlekken kunt u op die manier verwijderen uit uw laminaat:

 • Inktvlekken
 • Kauwgomvlekken
 • Alcoholvlekken
 • Stiftvlekken
 • Koffievlekken
 • Theevlekken
 • Nagellakvlekken
 • Parfumvlekken
 • Urinevlekken
 • Roestvlekken
 • Verfvlekken
 • Vetvlekken
 • Schimmelvlekken

Zoals u ziet, vallen ook vlekken veroorzaakt door kauwgom in de categorie ‘hardnekkige of doffe vlekken’. Onze tip voor wat betreft deze vlekken is: laat de kauwgom hard worden, waarna u deze voorzichtig weg kunt krabben. In het geval u wijn of een ander drankje op uw laminaat geknoeid heeft, raden wij u aan dit eerst met enkele vellen keukenrol of een droge handdoek op te deppen, waarna u de vlekken met warm water en een beetje schoonmaakmiddel verwijdert. Als de doffe vlekken in uw laminaat niet te verwijderen zijn op de hierboven genoemde manieren, kunt u uw laminaat vloer het beste laten reinigen door een specialist. In de meeste gevallen, kan deze de beschadigde vloer vernieuwen met een laagje olie of was.

Heeft u vlekken in uw laminaat en lukt het u niet om deze te verwijderen? Schakel dan een vloerspecialist in. U mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag!