Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Niets zo stijlvol als een mooie natuurstenen vloer in uw woning of tuin. Het is de droom van veel mensen en het is iets dat luxe en comfort uitstraalt. Maar het hebben van een echte natuurstenen vloer betekent dat u ook voor andere uitdagingen komt te staan in het onderhoud dan u wellicht gewend bent. Een natuurstenen vloer onderhoudt u zelf regelmatig door te stofzuigen en te dweilen, en de vloer natuurlijk altijd vrij te houden van stof en vuil. Maar dat is nog niet alles. Wij zetten wat tips voor u op een rijtje.

Nieuwe natuurstenenvloer? Maak de vloer vrij van cementsluier

Na oplevering is het heel belangrijk dat u de vloer vrij maakt van cementsluier. Deze waas ontstaat door het voegen dat nodig is om de vloer gebruiksklaar te maken. Cementsluier verwijderen doet u het best met een gespecialiseerd reinigingsmiddel dat over de juiste zuurgraad beschikt, dat wil zeggen: het reinigingsmiddel moet zuurvrij zijn. Natuursteen kan namelijk niet tegen zuur. Gaat het om een grote oppervlakte, dan kan het raadzaam zijn om een schrobmachine te huren om uzelf een flinke klus te besparen.

Natuursteen onderhoud: natuurstenen vloer schoonmaken

Een natuurstenen vloer die helemaal klaar is, ademt nog een tijdje vocht uit dat in de vloer is getrokken tijdens het leggen. Het is daarom belangrijk dat u zorgt dat het vocht kan verdampen. Dek de vloer dus niet af en zorg voor een goede ventilatie. Als de vloer eenmaal goed gedroogd is, dit kan best een aantal maanden duren, volstaat normale reiniging. Dat betekent regelmatig, liefst wekelijks, stofzuigen en dweilen met een geschikt reinigingsmiddel. Omdat natuursteen een poreus materiaal is, is het belangrijk dat u niet te veel schoonmaakmiddelen gebruikt en zuinig bent met dweilwater. Dit kan gemakkelijk in de vloer dringen.

Don’t: groene zeep gebruiken

Uw natuurstenen vloer reinigen met groene zeep is geen goed idee, ook al leeft dat fabeltje nog steeds. De vettige laag die door groene zeep ontstaat, zorgt op den duur voor strepen die u niet meer kunt verwijderen. Bovendien wordt uw vloer er glad van. Dit geldt ook voor andere vettige schoonmaakmiddelen, zoals verschillende soorten olie en was die soms worden aangeraden.

Do: impregneermiddel gebruiken

Om het uzelf makkelijker te maken, kunt u na de droogtijd van de vloer ook een impregneermiddel gebruiken. Zorg er dan voor dat u precies het juiste product gebruikt, want iedere natuurstenen vloer heeft weer zijn eigen eisen. Zorg in ieder geval dat u niet te vroeg begint met impregneren van natuursteen, want de schade aan uw vloer als u deze niet voldoende tijd geeft om te drogen, is aanzienlijk.

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw natuurstenen vloer of wilt u weten wat wij in onderhoud en renovatie voor u kunnen betekenen? Neemt u dan eens contact op om de mogelijkheden te bespreken.