Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Als u nadenkt over een vloer in uw woning dan is de eerste keuze die u moet maken of u een harde of een zachte vloer wilt. Onder een zachte vloer wordt onder meer tapijt en linoleum verstaan. Met harde vloeren worden stenen en houten vloeren bedoeld. De uitstraling van al deze verschillende vloeren verschilt nogal. Als een glanzende vloer goed bij uw wensen en interieur past is de keuze voor een natuurstenen vloer voor de hand liggend. Deze vloeren kunnen mooi op glans worden gebracht, zijn duurzaam en zijn onderhoudsvriendelijk. Wat zijn de mogelijkheden?

Hoeveel glans wilt u?

Een natuurstenen vloer kan op verschillende manier worden afgewerkt. Het hangt er net van af welke mate van glans u wenst in uw huis. De natuurstenen vloeren kunnen worden afgewerkt in een hoogglans, zijdeglans of matglans. Bij hoogglans is de vloer een stralend en spiegelend oppervlakte. Als de vloer een zijdeglans afwerking heeft dan betekent dit dat de vloer minder stralend is dan hoogglans en dat er meer diepte in de vloer is. En als u niet houdt van al te veel glans dan kiest u voor een matglanzende afwerking. Deze laatste vloer wordt ook wel een gezoete vloer genaamd.

Hoe ontstaat de glans eigenlijk?

Een natuurstenen vloer glanst niet van zichzelf. Maar met de juiste bewerking kan deze vloer een mooie glans krijgen. De manier om een natuurstenen vloer glans te geven is door deze te polijsten. De vloer wordt licht geschuurd met een grove diamant pad. Eventuele krasjes verdwijnen en de structuur van de natuursteen wordt goed zichtbaar, maar is ook kwetsbaar. De volgende stap in het polijsten van de vloer is zorgen dat deze aansterkt zodat de structuur van de vloer zich weer sluit. Hierdoor krijgt het natuursteen de eerste uitstraling weer terug. In de derde fase ontstaat de glans doordat de vloer wordt gepolijst met een fijne diamant pad. De structuur sluit bijna en de vloer krijgt een glanzend eindresultaat.

Wilt u nog meer glans?

Stel dat u van veel glans, van hoogglans, houdt? U kunt er dan voor kiezen de vloer te laten kristalliseren. De vloer krijgt dan een behandeling met speciaal polijstpoeder en een speciale machine waarmee de toplaag van het natuursteen wordt behandeld. Deze behandeling zorgt voor een hoogglans vloer. Overigens kunnen niet alle steensoorten deze behandeling ondergaan. Alleen kalkhoudende natuursteen soorten zoals Belgisch hardsteen, travertin en marmer kunnen gekristalliseerd worden.

Natuurstenen vloeren gaan lang mee. Maar zij verliezen wel de mooie glans naarmate deze langer ligt. Gelukkig is daar wel wat aan te doen. Met de juiste behandeling krijgt uw vloer weer de door u gewenste glans. Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel of over één van onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.