Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Veel mensen kiezen voor een parketvloer in huis. De voordelen van een houten vloer zijn bijvoorbeeld de duurzaamheid en de vele soorten hout en stijlen waar u uit kunt kiezen. De afwerking van een houten vloer kan ook op verschillende manieren en hangt af van de uitstraling die u wenst. Zo kunt u ervoor kiezen om de vloer in de was te zetten of te waxen. Maar een parketvloer lakken, is dat ook mogelijk?

Uw parketvloer lakken

Een van de manieren om uw houten vloer af te werken is door het parket te lakken. Het voordeel van een houten vloer lakken is dat deze goed beschermd is. De parketvloer wordt gelakt met 1- of 2-componenten lak. U kunt daarbij verschillende ‘looks’ bereiken, van mat tot hoogglanzend. Een andere mogelijkheid is dat u kiest voor een lak die de vloer juist uitbleekt. Dit is bij een eiken vloer een hele mooie optie. Het resultaat is namelijk een natuurlijke en bijzonder matte uitstraling van de vloer. Deze afwerking staat heel mooi bij brede houten planken. Door uw parket te lakken heeft u heel wat keuze zodat de vloer bij de uitstraling van uw huis en inrichting past.

Voor- en nadelen van een gelakte vloer

Een belangrijk voordeel van een gelakte vloer is de stevigheid van de bovenste laag. Lak is een harde afwerking waar beschadigingen minder snel zullen optreden. Bovendien is een belangrijke pre van een gelakte vloer dat het parketonderhoud eenvoudig is. Meer dan stofzuigen en af en toe dweilen is niet nodig. Overigens moet u ook bij een gelakte houten vloer opletten dat u deze niet te nat schoonmaakt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het volgende: de vloer kan niet plaatselijk bijgewerkt worden. Ontstaan er ergens krassen of lelijke plekken, dan is daar niet zo makkelijk iets aan te doen als bijvoorbeeld bij een geoliede vloer. De enige oplossing om de vloer weer strak in de lak te krijgen is door de vloer helemaal schuren en opnieuw behandelen en aflakken. Het schuren van een vloer is een flinke klus en dit kan ook maar een beperkt aantal keren gedaan worden. Hoe vaak dat kan is per vloer verschillend en hangt af van de dikte van de bovenste laag.

Hoe blijft uw vloer mooi?

Een houten vloer is een flinke investering. U wilt natuurlijk dat uw vloer zo lang mogelijk mooi blijft. Uw houten vloer schoonmaken speelt daarin een belangrijke rol. Hoe doet u dat? Het is belangrijk dat er zo min mogelijk vuil van buiten naar binnen komt. Vooral zand of kleine stukjes vuil schuren tegen de vloer en kunnen al snel krasjes veroorzaken. Leg daarom bij alle deuren van buiten naar binnen een goede schoonloopmat. Een goede deurmat houdt een hoop vuil buiten. Ook is het belangrijk om de vloer schoon te houden door vaak te stofzuigen. Wilt u geen enkel risico dat uw vloer beschadigt, dan is het misschien een idee om binnenshuis geen schoenen te dragen. En zoals al eerder is genoemd, kunt u een gelakte parketvloer ook dweilen. Zorg er dan dus wel voor dat de dweil niet te nat is en voeg een beetje natuurzeep toe aan het water.

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel of over één van onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.