Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Mocht u een eiken parketvloer bezitten, dan is het onderhoud hiervan een belangrijk aandachtspunt. Bent u over het algemeen handig met klussen in huis en beschikt u over een vaste hand? Dan kunt u overwegen om het parket zelf te schuren en om zelf de beschermlaag aan te brengen. Een goede voorbereiding, geduld en de juiste materialen zijn echter voorwaarden waaraan voldaan moet worden om het risico om de vloer te beschadigen te minimaliseren.

Voorbereiding

De instelling van ‘dat doe ik even in een vrij weekendje’ is een gevaarlijke wanneer het aankomt op het schuren van een eiken vloer. Een goede voorbereiding is een vereiste, maar dan nog kan het parket beschadigen tijdens het schuren. Als u de behandeling perse zelf wilt uitvoeren, denk dan bij de voorbereiding aan zaken als de huur van een schuurmachine bij een bouwmarkt, het controleren op uitstekende spijkers, het vrijmaken van de vloer voor de behandeling, het stofvrij maken van de vloer hierna, de droogtijd van de olie en de grofte van het schuurpapier, die afhankelijk is van de betreffende schuurronde.

Benodigdheden

Het is van groot belang dat de schuurmachine die u gaat huren goed is onderhouden. Daarnaast moet deze op de juiste manier worden ingesteld wanneer u zelf een eiken vloer wilt schuren.

Bij het aanbrengen van een beschermlaag na het schuren en het stofvrij maken van de vloer, kan het best gebruik gemaakt worden van hardwaxolie. Deze olie is slijtvast en heeft relatief weinig onderhoud nodig. Daarnaast beschermt deze laag de eiken vloer goed, heeft het een matte uitstraling en is het in diverse kleuren beschikbaar.

eiken vloer

Uitbesteden

Wanneer u het budget heeft om de hele behandeling uit te besteden, is dit geen overbodige luxe. Het risico van vloerbeschadiging wanneer u het zelf doet is altijd aanwezig, zeker wanneer de machine niet goed is onderhouden en/of ingesteld, u geen vaste hand heeft of niet nauwkeurig bent. Mochten er beschadigingen zoals schuurkuilen en oneffenheden zijn ontstaan, kan een specialist dit doorgaans niet meer herstellen. In dit geval zult u de beschadiging moeten accepteren, bedekken of er zal een geheel nieuwe vloer gelegd moeten worden. Door deze risico’s voor uw vloer is het aan te raden om de behandeling van uw eiken vloer uit te besteden aan een vloerspecialist.

Mocht u toch voldoende vertrouwen hebben dat u het zelf uit kunt voeren, bereid de behandeling dan goed voor, neem genoeg tijd en denk dan aan het gebruik van de juiste materialen.

Meer informatie over het behandelen van een eiken vloer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder en voorzien u van vakkundig advies.