Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

De meeste mensen zijn dol op de uitstraling van een stijlvolle grenen vloer. Met een dergelijke vloer creëert u immers heel eenvoudig sfeer in huis en bovendien vormt een grenen vloer de perfecte basis voor bijna elk type interieur. Om ervoor te zorgen dat de vloer zijn mooie uitstraling blijft behouden is goed onderhoud echter noodzakelijk. Naast goed schoonmaken moet u daarom ook regelmatig de grenen vloer laten schuren. Wilt u dit liever zelf doen? Dat is zeker mogelijk. In dit artikel geven we u tips voor het schuren van een grenen vloer.

Als u zelf wilt schuren, dan is het van belang dat u precies weet hoe u een grenen vloer schuren moet. Een beetje handigheid en kennis van klussen is om die reden geen overbodige luxe! Pas ook op dat u zich niet verkijkt in de tijd, moeite en de voorbereidingen die het zorgvuldig schuren van een grenen vloer kost. Bovendien heeft u een hoger risico op het aanbrengen van schade aan de vloer wanneer u de schuurmachine zelf hanteert. Aangezien dit het uiterlijk van de vloer kan aantasten, is het aan te raden om bij enige twijfel het schuren van de grenen vloer aan een specialist over te laten.

Grenen houten vloer schuren? Eerst ontvetten!

Wat veel mensen niet weten is dat u een grenen vloer voor het schuren eerst moet ontvetten. Het ontvetten van de vloer heeft twee belangrijke voordelen. Allereerst gaat het schuurpapier veel langer mee op een vloer die goed ontvet is. Ten tweede voorkomt u zo dat er vettigheden in de planken wordt geschuurd waardoor de lak- of verflaag die u na het schuren aanbrengt niet goed hecht. Zorg dat u de vloer na het ontvetten eerst schoonmaakt met een vochtige doek. Laat de vloer daarna goed drogen. Hierna kunt u verdergaan met de rest van de voorbereidingen.

Grenen vloer frezen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een grenen vloer schuren is geen klein klusje. Het is dus heel belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor dit karwei. Over het algemeen geldt: hoe harder het hout is, hoe meer tijd u nodig heeft. Na het ontvetten en afdoen van de vloer is het belangrijk om de vloer op uitstekende voorwerken te controleren. Sla uitstekende spijkers de vloer in of verwijder ze en vul eventuele gaten op. Daarna is het tijd om de vloer volledig vrij te maken, zodat u ongestoord aan de klus kunt beginnen. Verplaats alle meubelen dus tijdelijk naar een andere kamer.

Schuurmachine aanschaffen of huren

U kunt de grenen vloer laten schuren door een vloerspecialist, maar u kunt ook zelf een schuurmachine aanschaffen of huren. Zorg er echter wel voor dat u de juiste schuurmachine kiest! Laat u dus informeren door een specialist en huur altijd een goed onderhouden machine. Een roterende schuurmachine is zeer geschikt voor het lichtjes opschuren van uw grenen vloer. Moet de grenen vloer dieper geschuurd worden? Dan is een parketschuurmachine waarschijnlijk een verstandige keuze. Met deze machine kunt u een grenen vloer snel en eenvoudig schuren. Kijk wel uit aan de randen en plinten. Voor dit gedeelte heeft u eigenlijk een kantschuurmachine nodig. Zo voorkomt u dat de muur geraakt wordt of dat u juist hoekjes en randen overslaat. 

Grenen vloer laten schuren

Helaas gaat het zelf schuren van een grenen houten vloer nog regelmatig mis. Niet zelden wordt een machine verkeerd ingesteld waardoor de vloer schade oploopt. Ook het kantelen van een roterende schuurmachine is een veelgemaakte fout die helaas voor lelijke kuilen en plekken in de vloer kan zorgen. Het weer herstellen van die schade is meestal geen eenvoudige opgave. De kunst is om de machine in de juiste hoek op de vloer te zetten en constant in dezelfde richting te blijven bewegen. Wanneer u hier niet ervaren in bent en geen handige klusser bent, is het daarom slim om de vloer door een professional te laten schuren. Wees u er bovendien van bewust dat een draaiende schuurmachine die stilstaat op de vloer flinke schade kan aanbrengen. Om dergelijke problemen voor te zijn is het laten schuren van uw grenen vloer zeker het overwegen waard. 

Afwerken na het schuren

Nadat de gehele vloer geschuurd is moet deze stofvrij worden gemaakt. Dit kan gewoon met een huishoudstofzuiger worden gedaan. Vervolgens kunt u de vloer naar keuze (laten) afwerken met een beschermende lak- of verflaag. Hierna ziet de grenen vloer er weer uit als nieuw.

Gebleken is dat het schuren van een grenen vloer geen klein klusje is en om de nodige handigheid vraagt. Bedenk van tevoren dus goed of het verstandig is om de grenen vloer zelf te schuren of dat het beter is om het schuren uit te besteden aan een vloerspecialist. Zorg in ieder geval altijd voor een goede voorbereiding en laat u informeren door een specialist!

Wilt u uw grenen vloer laten schuren door onze vakmensen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag aan een prachtige vloer!