Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Door het schuren van een parketvloer kunt u de vloer onderhouden en uw huis een nieuwe uitstraling geven. Is dit echter ook mogelijk bij een grenen vloer? En kan iemand die een beetje handig en praktisch ingesteld is dit soort houten vloeren ook zelf schuren? In dit artikel zetten we de werkwijze voor u een rijtje, mocht u de vloer toch zelf willen schuren.

Net als andere parketvloeren kan een grenen vloer gewoon geschuurd worden. Deze vloer zelf schuren behoort ook tot de mogelijkheden wanneer u doorgaans handig bent met klusjes in en om het huis. Maar pas op dat u zich niet verkijkt in de tijd, moeite en de voorbereidingen van het schuren. Daarnaast heeft u een hoger risico op het aanbrengen van schade aan de vloer wanneer u de schuurmachine zelf hanteert. Aangezien dit in veel gevallen het uiterlijk van de vloer behoorlijk negatief aantast, is het aan te raden om het schuren van een grenen vloer aan een specialist over te laten.

grenen vloer schuren

Bron: Wikimedia

Voorbereiding en geduld

Allereerst is het belangrijk om voor het schuren van uw vloer ruim de tijd te nemen, zodat u niet gehaast te werk hoeft te gaan. Zo zullen alle meubels tijdelijk op een andere plek moeten worden neergezet en u zult een schuurmachine aan moeten schaffen.

Schuurmachine aanschaffen en instellen

Let er bij het huren van een schuurmachine goed op dat deze goed is onderhouden. Vervolgens is het belangrijk om de machine correct in te stellen om de grenen vloer te schuren. Wanneer de machine niet goed onderhouden en ingesteld is, kan zelfs een specialist niet voorkomen dat de machine schade aan de vloer zal maken.

Schuren

Naast het juist instellen van de machine, is het belangrijk om voor het schuren de grenen vloer goed te controleren op uitstekende spijkers. Als dit niet het geval is dan kan het schuren echt gaan beginnen. Zet de machine in de juiste hoek op de vloer en blijf constant in dezelfde richting in beweging. Let er hierbij op dat een draaiende schuurmachine die stilstaat op de vloer flinke schade kan aanbrengen. Aangezien de randen niet met een gewone schuurmachine kunnen worden afgewerkt, is het belangrijk om hiervoor een kantenschuurmachine te gebruiken.

Stofvrij maken en eventueel afwerken

Nadat de gehele vloer geschuurd is, kan deze geheel stofvrij worden gemaakt. Dit kan met een gewone huishoudstofzuiger worden gedaan. Vervolgens kunt u de vloer afwerken met een beschermende laag van olie of lak wanneer u dit nodig acht.

Bedenk dus van tevoren goed of het echt verstandig is om de klus zelf uit te voeren in plaats van deze uit te besteden aan een vloerspecialist. Als u het wel zelfstandig wilt doen, zorg dan in ieder geval voor een goede voorbereiding en trek voldoende tijd uit om het schuren van een grenen vloer tot een succes te maken.