Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

Pvc-vloeren behoren tot de populairste woontrends van het moment. We durven zelfs te zeggen dat pvc-vloeren een blijvend fenomeen zijn, want al jaren zijn ze de meest gekozen vloer van Nederland. Niet alleen in woonkamers maar ook in het bedrijfsleven zijn ze erg gewild. De vloeren kunnen namelijk soms veel druk aan, maar zoals aan elke vloersoort zitten er ook enkele nadelen aan een PVC vloer. Denkt u na over het nemen van een pvc-vloer? Wij als vloerspecialist zetten de voor- en nadelen voor u op een rij. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt voor het visitekaartje van uw huis!

De voordelen

Slijtlaag

We beginnen met het grootste voordeel van pvc-vloeren: de slijtvaste en vochtafstotende toplaag. Een pvc-vloer gaat jarenlang mee omdat ze fabriek-af een toplaag hebben die ook als slijtlaag functioneert. Vanwege deze toplaag kunnen pvc-vloeren ook beter tegen vocht dan sommige andere vloersoorten, waardoor je hem ook zou kunnen leggen in de badkamer of andere vochtige ruimtes. Zorg er dan wel voor dat er geen vocht onder de vloer kan komen, net als iedere andere vloer zijn PVC vloeren hier niet helemaal tegen bestand.

Warmte

In tegenstelling tot een natuurstenen vloer voelt een pvc-vloer niet koud aan. Omdat een pvc-vloer ook niet hard aanvoelt, is hij ergcomfortabel in dagelijks gebruik als u veel op blote voeten of sokken loopt – vooral fijn voor kleine kinderen! Daarnaast leent de vloer zich uitstekend voor vloerverwarming. Omdat de vloer dun is, laat deze relatief veel warmte door.

pvc vloeren

Bron: Wonen.nl

Geen platte plinten nodig bij een verlijmde variant

Doordat een verlijmde pvc-vloer strak tegen de muur of staande plint verlijmd kan worden, zijn er geen platte plinten nodig ter afwerking. Dit kan de afwerking net op een hoger niveau brengen.

Verlijmd PVC: gemakkelijk te vervangen

Het kan voorkomen dat een strook van uw verlijmde PVC vloer beschadigd raakt. Deze strook kan dan vrij gemakkelijk individueel vervangen worden. U hoeft dus niet de gehele vloer te behandelen of te vervangen om een reparatie uit te voeren. Dat is een stuk voordeliger en zo houdt u uw vloer dus makkelijk mooi.

Goed te onderhouden en hygiënisch

Een pvc-vloer is erg gemakkelijk schoon te houden omdat het een zeer glad vloeroppervlak heeft. U hoeft de vloer eigenlijk alleen te stofzuigen en u kunt hem periodiek onderhouden met een speciale pvc-vloeren reiniger. In vergelijking met andere vloeren, zoals kurk of tapijt, is de vloer onderhoudsarm. Pvc-vloeren zijn ook zeer geschikt voor mensen met een allergie, omdat ze geen stof vasthouden.

Nadelen

Aan een pvc-vloer zitten dus voordelen. De vraag is of deze opwegen tegen de nadelen, die we nog niet hebben doorgenomen. Ook een pvc-vloer heeft nadelen en deze zetten we nog op een rij. Bij het kiezen van een vloer is het verstandig de voor- en nadelen goed tegen elkaar op te wegen.

Krassen en beschadigingen

Een PVC vloer heeft doorgaans een hoger risico op krasjes of beschadigingen. Dit gebeurt dan met name bij ingangen zoals de voordeur of de tuindeuren. Met deurmatten lost u dit al voor een deel op. Vervolgens adviseren wij de vloer licht vochtig te dweilen, om er voor te zorgen dat het meeste vuil zoals zand al van de vloer af is. Daarnaast kunt u stofzuigen met een zachte borstel, zodat bijvoorbeeld steentjes geen extra krassen maken.

Duurzaamheid en milieu

Een PVC vloer staat volledig uit kunststof. Buiten de genoemde voordelen zoals vocht heeft dit helaas ook enkele nadelen. PVC is van nature keihard. Omdat dit natuurlijk bij het leggen en in het gebruik niet praktisch en comfortabel is, worden er weekmakers aan het materiaal toegevoegd. Deze weekmakers zijn doorgaans niet goed voor het milieu. De PVC vloer kan hierom niet altijd volledig gerecycled worden. Bovendien kunnen deze weekmakers er voor zorgen dat de vloer krasgevoeliger wordt.

De prijs

Bent u op zoek naar een vloer die past binnen een klein budget, dan is de pvc-vloer misschien niet de beste kandidaat. Hoewel er ook voor kleinere budgetten pvc-vloeren te vinden zijn, zijn andere opties zoals laminaat laten leggen vaak wel goedkoper per vierkante meter.

Laten verlijmen? Egale vloer vereist

Het laatste nadeel van een pvc-vloer heeft te maken met het leggen: het vloeroppervlak onder een pvc-vloer dient volledig geëgaliseerd te zijn wanneer deze verlijmd wordt. Aangezien lijm-pvc flinterdun is, zijn oneffenheden hier duidelijk doorheen te zien. Dit kan soms een extra klus betekenen.

Optie: Zwevende/klik PVC vloer

PVC kan ook geleverd worden met een klikverbinding. De PVC vloer is dan ongeveer even dik als een laminaatvloer. Dit neemt de voordelen van PVC rondom vloerverwarming gedeeltelijk weg.

Wilt u kiezen voor een pvc-vloer, maar twijfelt u nog? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder en voorzien u van vakkundig advies!