Bel direct met Floortec
0800 - 3566783

De PVC vloer is populairder dan ooit. Een aantal jaar geleden kwam je deze vloersoort vooral tegen in kantoren, maar inmiddels is de PVC vloer ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse woonkamer. Dat is niet zo gek, want een PVC vloer is duurzaam, comfortabel, makkelijk in onderhoud en beschikbaar in vele dessins. Maar, denkt u nu misschien, wat is het addertje onder het gras? Net als iedere andere vloer kent de PVC vloer nadelen. Voor sommigen vallen deze nadelen in het niet bij de voordelen, maar afhankelijk van uw wensen en woonsituatie kunnen deze nadelen een reden zijn om toch voor een ander vloertype te kiezen. Daarom willen u een compleet beeld geven en hebben wij een aantal zaken op een rij gezet om bij stil te staan voordat u een PVC vloer aanschaft.

1. Goedkoop is duurkoop

Eén van de nadelen van een PVC vloer is, dat een goede PVC vloer is niet goedkoop is. Bent u op zoek naar een goedkope vloer voor bijvoorbeeld een studentenkamer of tijdelijke woning? Dan kunt u wellicht beter kiezen voor een goedkopere laminaatvloer. Wilt u echter verzekerd zijn van een duurzame vloer die jarenlang meegaat, dan is PVC een uitstekende investering. Laat u in dat geval echter wel goed informeren en schaf uw vloer niet bij de eerste de beste aanbieder aan. Ook voor PVC vloeren geldt namelijk: goedkoop is duurkoop. Niet alleen is een goedkope PVC vloer vaak dunner, ook zal hij sneller beschadigd raken. Bovendien kunnen goedkope PVC vloeren loodhoudende en andere gevaarlijke stoffen bevatten. Reden genoeg dus om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige vloer waar u nog jarenlang plezier van zult hebben.

2. Een PVC vloer heeft een vlakke ondervloer nodig

De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is. Vooral als de vloer gelijmd wordt, is dit een belangrijk aandachtspunt. In veel gevallen zult u daarom eerst de ondervloer moeten (laten) egaliseren. Dit kost extra tijd en geld, wat voor sommige mensen een significant nadeel van een PVC vloer kan zijn. Bij een PVC vloer die bestaat uit click-stroken is dit overigens minder belangrijk, maar ook dan zult u moeten zorgen voor een goede ondervloer. Bij voorkeur van beton, anhydriet of zandcement. Heeft u een oud huis met een oude houten ondervloer? Overleg dan altijd eerst met uw vloerspecialist of de PVC vloer hiervoor geschikt is.

3. Een PVC vloer is niet makkelijk zelf te leggen

Als we het hebben over PVC vloer nadelen, dan hoort het leggen van de vloer ook in dit rijtje thuis. Een PVC vloer leggen is namelijk is niet eenvoudig. Zeker als de vloer gelijmd moet worden, is dit een klus die veel concentratie en ervaring vereist. Laat het leggen van een gelijmde PVC vloer dus bij voorkeur aan een vakman over. Zo weet u zeker dat u straks een mooie, strak gelegde, naadloze vloer heeft. Een PVC vloer in click-variant is eenvoudiger zelf te leggen, omdat de stroken – net als bij laminaat vloeren – zwevend gelegd worden. Maar ook dan is het verstandig om hier voldoende tijd voor uit te trekken en de leginstructie goed op te volgen.

4. De uitstraling van PVC is anders dan echt hout

Hoewel PVC vloeren soms qua uiterlijk niet van echt hout te onderscheiden zijn, is de beleving natuurlijk heel anders. Daar waar houten vloeren soms kunnen ‘werken’ en kraken, is een PVC vloer fluisterstil. Dit kan een groot voordeel zijn, maar er zijn ook mensen die het missen van deze typische houtbeleving beschouwen als één van de PVC vloer nadelen. Ook de typische houtgeur van een houten vloer, ontbreekt natuurlijk. Daar staat tegenover dat een PVC vloer een zeer comfortabel gevoel geeft en uitermate praktisch is qua onderhoud.

Meer weten over de PVC vloer nadelen?

Zo ziet u maar weer, ieder nadeel heeft z’n voordeel. Ook als het om PVC vloeren gaat. Wilt u meer weten over onze PVC vloeren of wilt u meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen.